Genel

DEPREM SONRASI ASANSÖRLER HAKKINDA YAPILMASI GEREKENLER

Kahramanmaraş Merkezli yaşanan ve birçok ilimizde hissedilen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, milletimize başsağlığı ve yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Tüm halkımıza geçmiş olsun.

Yaşanan bu büyük deprem sonrasında Çevre Ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı denetimler neticesinde vatandaşlarımız hasarsız ve az hasarlı binalara girmektedirler. Bu süreçte özellikle yüksek katlı binalarda asansör kullanımı zaruri bir ihtiyaç olduğu için asansör kullanımları da yapılmaktadır.

Deprem sonrasında asansör kullanımlarına azami derece dikkat etmek gerektiğini hatırlatmak isteriz. Binaların hasarsız veya az hasarlı olması durumunda bile yaşanan deprem ve artçıları binanın bir parçası olan asansörlere ciddi zararlar vermiş olabilir. Örneğin asansörlerde ray-konsol, ray-karşı ağırlık, motor-şase, kabin-halat bağlantılarında kopmalar, kabin veya karşı ağırlık raylarında eğilmeler, ray ekseninde kaymalar ve kapı bağlantı noktalarında hasarlar meydana gelmiş olabilir. Oluşabilecek bu hasarlar asansörlerin kullanımında ciddi tehlikelere yol açabilir.

Deprem bölgesindeki asansörler ile ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yayımladığı 16.02.2023 tarihli ve A tipi muayene kuruluşlarına iletilen resmi yazıda asansörlerin kullanımı ile ilgili gerekli açıklamalar yapılmıştır. Yayımlanan resmi yazıya istinaden asansörlerin kullanımı ile alakalı olarak aşağıdaki belirtilen hususlara dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatırız.

Binalardaki asansörler kullanıma açılmadan önce bina sorumlusu tarafından asansör bakım firmasına asansörün kontrol ettirilmesi ve asansörün durumu ile ilgili detaylı durum tespit tutanağı tutturulması gerekmektedir. Durum tespit tutanağında belirtilen uygunsuzlukların asansör bakım firması tarafından giderilmesi gerekmektedir. Bina sorumlusu düzenlenen durum tespit tutanağı ile birlikte İlgili İdare(Belediye) tarafından yetkilendirilmiş olan A Tipi Muayene Kuruluşuna başvuru yaparak muayenesini yaptırmasını can ve mal güvenliği açısından şiddetle tavsiye ederiz. Denetim sonucunda mavi veya yeşil bilgi etiketi almış asansörlerin kullanımı can ve mal güvenliği açısından hayati önem taşıdığını hatırlatmak isteriz.

Yaşanan depremden dolayı asansörlerde oluşabilecek hasarlardan dolayı daha önce yapılan periyodik ve tescil öncesi ilk periyodik kontroller için düzenlenen raporların geçerliliği bulunmamaktadır. Depremde kaybetmediğimiz canlarımızı hasarlı asansörde kaybetmemek adına muayenenin ehemmiyetini tekrardan hatırlatır, asansörlerin güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için tüm kişi ve kuruluşların üzerine düşeni titizlikle yerine getirmesi gerektiğini hatırlatırız.

Genel

ISO 27001:2022 GEÇİŞ DUYURUSU

ISO/IEC 27001:2013 / TS EN ISO/IEC 27001:2017 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi 25 Ekim 2022 tarihi itibariyle revize edilerek ISO/IEC 27001:2022 halini almıştır. IAF (Uluslararası Akreditasyon Forumu) tarafından geçiş süresi standardın yayınlanmasından sonra 3 (üç) yıl olarak belirlenmiştir.

IQNORM tarafından belgelendirilmiş tüm kuruluşların mevcut yönetim sistemlerini yeni versiyona uyumlu hale getirmeleri ve 31 Ekim 2025 tarihine kadar geçişlerini tamamlamaları gerekmektedir.

1 Kasım 2023’ten itibaren, IQNORM tarafından ISO/IEC 27001:2013, TS EN ISO/IEC 27001:2017’ye göre ilk belgelendirme tetkikleri veya yeniden belgelendirme tetkikleri gerçekleştirilemeyecektir.

Değişikliklere uyum için müşteri kuruluşlardan beklenen çalışmalar ve detaylı bilgilere 27001:2022 Geçiş Kılavuzundan ulaşabilirsiniz.

Genel

ISO 50003:2021 Geçiş Duyurusu

ISO 50003:2021 Enerji yönetim sistemleri – Enerji yönetim sistemlerinin tetkik ve belgelendirmesini sağlayan kuruluşlar için şartlar standardı ISO tarafından Mayıs 2021, TSE tarafından ise 30 Eylül 2021 tarihlerinde yayınlanarak bir önceki standardın yerini almıştır.

ISO 50003:2021’in Getirdiği Temel Değişiklikler:

  • Tanımlar, tetkik zamanını, tetkik süresini ve çok sahalı tetkiklerle ilgili terimleri içerecek şekilde güncellendi.
  • Standardın yapısı ISO/IEC 17021-1:2015 ile uyumlu olacak şekilde güncellendi.
  • “Adam-gün” ifadesi “tetkik günleri” olarak değiştirildi.
  • Tetkik günü hesaplamaları için toplam tüketimin en az %80’ini oluşturan enerji türlerinin sayısı değiştirildi.
  • Karmaşıklık için ağırlıklı değerler değiştirildi.
  • Çok sahalı EnYS için örnekleme şartları güncellendi.
  • Ek A ve B ile ilgili olarak IAF MD dokümanlarının kullanımı netleştirildi.
  • EnYS efektif personeli hakkındaki bilgiler A.2’de açıklandı.
  • Tablo A.3 ve A.4’de tetkik süresi tetkik zamanı olarak değiştirildi.
  • Teknik alanlar kaldırıldı ve teknik yetkinlik şartları eklendi.

Enerji performansının iyileştirilmesiyle ilgili olarak aşağıdakiler değişti:

“Enerji performansı iyileştirme” için ISO 50003:2014’ün 3.6’sındaki tanım kaldırıldı ancak terim normatif bir doküman olan ISO 50001’de tanımlandı.

Gözetim tetkikleri için odak, bir kuruluşun “enerji performansı iyileştirme başarısını” göstermek yerine “enerji performansının iyileştirilmesi için faaliyetlerin uygulanmasını” göstermesinin gerekli olması olarak değişti.

Kuruluşumuzun EnYS faaliyetlerinde yer alan personelleri ve ilgili dokümantasyonunun bu revizyona uygunluk sağlama sürecinin en geç 30 Kasım 2023 tarihine kadar tamamlanacağını tüm müşterilerimize ve diğer ilgili taraflara duyururuz.

Genel

Elektrik, Elektrik / Elektronik Mühendisi İş İlanı

A Tipi muayene kuruluşu olan firmamızın Teknik Muayene departmanında görevlendirilmek üzere genel olarak aşağıdaki niteliklere haiz personel aranmaktadır.

Genel Nitelikler:

  • Elektrik Mühendisi, Elektronik ve Elektrik Mühendisliği Bölümlerinden mezun,
  • Kendini geliştirmeyi, bilime, mühendisliğe, standart mevzuatına önem veren,
  • Bireysel çalışmalara yatkın,
  • İş takip, kendini ifade ve iletişim yeteneği olan,
  • 17020 standardını bilen,
  • Elektrik Tesislerinde Topraklama eğitimini tamamlamış ve sertifikası olan,
  • Elektrik İç Tesislerinin Denetimi ve Raporlama eğitimini tamamlamış ve sertifikası olan,
  • MS Office programlarını kullanmayı bilen,
  • İş takip yeteneği güçlü, titiz, sorumluluk alabilecek,
  • EkipNet kalıcı numarası mevcut,
  • Esnek çalışma saatlerine uyum sağlayacak,
  • Seyahat engeli olmayan,
  • B sınıfı ehliyeti olan ve aktif araç kullanabilen,
  • İstanbul’ da tercihen Anadolu yakasında ikamet eden,
  • Erkek adaylar için Askerlik görevini yapmış,

İş Tanımı:

  • Teknik Muayene departmanımızda elektrik ölçüm hizmetlerinde görev alacak,
  • İş ekipman ve tesisatların teknik kontrollerinin gerçekleştirilmesi ve prosedürlere uygun bir şekilde raporlandırılması,
  • Müşteri ihtiyaçlarının raporlanması,
  • Asansör muayenesi yapmak

Başvurular İnsan Kaynakları Sayfamız aracılığı ile kabul edilecektir.

Genel

ISO 22000:2018 Geçiş Duyurusu

ISO 22000:2018 Revizyonu

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı geniş kapsamlı bir revizyona uğrayarak Haziran 2018’de yayınlanmıştır.

ISO 22000:2005 sertifikası yeni standardın yayınlanmasından sonra 3 yıl içinde geçerliliğini kaybedecektir. ISO 22000:2005 sertifikasına sahip kuruluşların en geç 29 Aralık 2021’e kadar geçişlerini tamamlamaları gerekmektedir.

ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi geçişleri ilk belgelendirme denetiminde yapılabileceği gibi gözetim ve yeniden belgelendirme denetimlerinde de yapılabilir.

ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemindeki Temel Değişiklikler

Yüksek Seviye Yapısı (High Level Structure):

Oluşturulan Yüksek Seviyeli bu yapı doğrultusunda alt madde başlıkları, temel konular, ortak terimlerle, ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ile ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi gibi yönetim sistemi standartları arasında uyumluluk sağlanmıştır. Birden fazla yönetim sistemi standardı kullanan işletmelerin işlerini daha da kolaylaştırmaktadır.

Proses Yaklaşımının Daha İyi Anlaşılması Ve Desteklenmesi İçin Risk Temelli Düşünce:

Standardın yeni versiyonu, ISO 22000’i diğer ISO yönetim sistemleriyle entegre etmeyi kolaylaştırmanın yanı sıra Planla – Uygula – Kontrol Et – Önlem Al (PDCA) döngüsünü ve risk temelli düşünmeyi de içermektedir.

Yüksek Seviyeli yapıyla birlikte bütün yeni yayınlanan standartlarda önleyici yaklaşımın yerini risk temelli düşünce ve oluşabilecek fırsatlara odaklanma şansını yakalamak adına fırsat kavramı getirilmiştir.

ISO 22000, gıda güvenliği tehlikelerini tanımlamak, önlemek ve kontrol etmek için HACCP ile iş riskini yönetmek amacıyla PDCA ve risk temelli düşünmeyi birleştirerek, kuruluşların risklere maruz kalmayı azaltmasına ve güvenliği artırmasına yardımcı olur.

Operasyon süreci :

Kritik Kontrol Noktaları, Operasyonel Ön Koşul Programları ve Ön Koşul Programları gibi anahtar terimler arasındaki farklılıkların açık bir şekilde tanımlandığı görülmektedir.

Liderlik Şartları:

Liderlik şartları artırılmıştır ve Liderliğin sorumluluğuna daha güçlü bir vurgu yapılmaktadır.

Kuruluşun Bağlamı:

Bu maddenin amacı, kuruluşun gıda güvenliğini nasıl yönettiğini olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilecek önemli hususların stratejik bir anlayışını sağlamaktır. Kuruluşlara, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin amaçlanan sonuçlarını etkileyen faktörleri ve tarafları belirleyebilme ve anlayabilme fırsatı tanımaktadır.

 

 

 

Değişikliklere Uyum İçin Yapılacaklar

1-            Yeni Standart şartlarını karşılamak üzere gap analizi yapılması

2-            Uygulama planının hazırlanması

3-            Sistemin etkin olarak organizasyonda uygulanabilmesi için tüm personelin farkındalığının   yaratılması ve yeterli eğitimlerin tamamlanması

4-            Yeni Standart doğrultusunda sistemin güncellenmesi ve etkinliğinin ölçülmesinin sağlanması

5-            Geçiş ile ilgili olarak IQNORM ile bağlantıya geçilmesi

Yazı dolaşımı